La Tomaquera

La Tomaquera no s'aguanta sola. Ves quina inutilitat de planta, que de tan domesticada ja no dóna fruït sense que li donin canya. Però ja és això. Cal cuidar i donar canya a les coses que es volen. Aquest blog no pretén més. Rajar de tot plegat sense perdre les ganes per treure'n fruït. Hi esteu convidats i convidades.

divendres, de maig 19, 2006

A voltes amb l'energia


"El parc eòlic projectat a Espolla uneix en contra seu a la majoria dels veïns de la localitat que han anunciat la creació d'una plataforma reivindicativa."

Notícies com aquesta són habituals a la premsa en els darrers anys.
Sembla estrany que col·lectius ciutadans i ecologistes es posicionin contra una energia renovable.
Però si mirem més enllà no té res d'estrany. Anem a pams:

1. L'energia eòlica és renovable. Cap dubte. Però no per això deixa de tenir impacte sobre el medi. Alguns exemples són l'impacte visual sobre el paissatge i l'agressió a les aus que passen per allà. Ups! una altre ocellot mort.
2. Malgrat això es podria pensar que no hi ha altre opció si volem renunciar a augmentar les tèrmiques o perllongar la vida de les nuclears. Però aquest és un fals debat. Hi ha altres alternatives.
3. La generació d'energies renovables no es basa només en la eòlica. Alemania té la meitat de dies de sol que nosaltres però genera 6 vegades l'energia solar que aqui. Alguna cosa esta passant. Generar energia mitjançant la biomasa, residus orgànics que tanta nosa fan, també és possible (i rendible).
4. A això cal afegir que -ves per on, casualment- els parcs eòlics es volen posar sempre en comarques i zones que durant molt de temps han estat oblidades de la mà de l'Administració Pública. I ara, després de tant oblit, la gran ciutat els hi fem generar l'energia que ens fa falta a nosaltres. Per què no es posen molins de vent a Montjuich? Ai, no, que no queda be al Parc Temàtic Barcelona.
5. I no ens podem oblidar que un dels principals problemes no és com generem, que també, si no com i quant consumim. Tenim una eficiència energètica que fa pena.
6. I per acabar caldria tenir present que difícilmet pots instal·lar-te un molinet de vent a casa teva. Queda, doncs, en mans d'empreses privades que s'enriqueixen i fan negoci. En canvi amb una placa solar al teu sostre podries deixar de pagar a Endesa una pasta i, a més, si et sobra, pots vendre-la a la companyia, que te l'ha de pagar a millor preu. Altra cosa és que no et possin "trabes tècniques".

Per a més informació:
http://delta.deisidro.com/index-cat.html
http://www.enbuenasmanos.com/articulos/muestra.asp?art=409
Informe de Greenpeace sobre energies netes:
http://www.greenpeace.org/espana/reports/resumen-del-informe-elegir-el

1 Comments:

At divendres, de maig 19, 2006 3:05:00 p. m., Anonymous Anònim said...

Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home