La Tomaquera

La Tomaquera no s'aguanta sola. Ves quina inutilitat de planta, que de tan domesticada ja no dóna fruït sense que li donin canya. Però ja és això. Cal cuidar i donar canya a les coses que es volen. Aquest blog no pretén més. Rajar de tot plegat sense perdre les ganes per treure'n fruït. Hi esteu convidats i convidades.

divendres, d’abril 04, 2008

La sequera és pública


En els darrers dies s'ha desfermat una tempesta política al voltant de la sequera i les actuacions que el Govern de la Generalitat ha iniciat per tal de redreçar aquesta situació.

A banda del desori informatiu que hi ha hagut i de l'acumulació d'informacions contradictòries que les diferents administracions, partits i mitjans o precisament per això m'agradaria, després de la reunió que ahir vàrem tenir els responsables territorials d'ICV-EUiA, explicar algunes coses.

No és anecdòtic que un humil servidor hagi de fer aquestes coses. És que per molta informació que el Departament de Medi Ambient i Habitatge doni, aquesta no surt reflexada als mitjans. Ves a saber per què. Haurem de preguntar-li al Cuní.

Una reflexió inicial:
- La percepció social sobre la sequera és que la situació és crítica i que el Govern no sap ben be què fer. A més, com a conseqüència d'això, es posa en dubte la bondat de l'anomenada Nova Cultura de l'Aigua. No negaré que som en part culpables d'aquesta manca de comunicació.
- Malgrat aquesta sensació la realitat (cuantificable, comprovable, avaluable) és que mai s'havien fet tantes polítiques d'estalvi i diversificació en matèria de subministrament hídric com s'ha fet aquests anys. Anem a pams:

1. LA sequera.
Catalunya pateix una de les pitjors sequeres dels darrers 50 anys. Mai, repeteixo, mai s'havien reduït les pluges en un 60% a les capçaleres del Ter i el Llobregat. A això cal afegir que ara som més gent que mai. I, predominantment, de forma concentrada a la franja costanera central, històricament deficitària de recursos.

2. LA política de l'aigua d'ICV-EUiA. El que pensem i estem impulsant.
La Nova Cultura de l'Aigua (NCA) es basa en la recuperació d'aqüífers, la reutilització, l'estalvi i l'eficiència, la dessalinització i el rebuig la utilització a grans transvasaments, cercant l'autosuficiència hidràulica de Catalunya i de cadascuna de les seves conques.


3. EL que s'ha fet des del 2004.
- 170 Milions d'euros en obres d'abastament per aconseguir 120 hectòmetres cúbic anuals. A càrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua. 69 Milions d'Euros per obres dels Ajuntaments. 189 Milions en total. La recuperació de pous a la vall del Llobregat ja suposa el 10% de la demanda.
- Ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera (doblant capacitat) i la seva connexió a l'Àrea Metropolitana.
- La dessalinitzadora del Prat, que entrarà en servei al maig del 2009. Cal dir que les obres d'una infrastructura així triguen 4 anys! Per tant, des que ICV-EUiA vàrem entrar al Govern ja vàrem començar a treballar en aquest tema, no com alguns mitjans han insinuat que ara tot són presses per fer la planta.
- Les campanyes d'eficiència i estalvi, amb el repartiment de quasi un milió de filtres d'aixeta han permès un estalvi del 4% a tot Catalunya i del 8% a la zona del Ter-LLobregat. Si no s'haguessin pres aquestes mesures ara els embassaments no estarien 20'6 % de capacitat, sinó al 10%.
- Malgrat que tot es pot millorar i encara queda molt camí a fer, cal dir que el consum d'aigua domèstica a l'àrea metropolitana ja esta a nivells de rècord a tot el món. Malgrat que la disponibilitat d'aigua és de 230 litres per habitant i dia, en alguns municipis com Badalona o Badia ja estan a poc més de 100. L'estalvi produït per la ciutadania és francament impressionant.
- S'han aprofitat totes les fuites d'aigua de la conducció entre el Ter i Cardedeu. Fuites que durant l'època de CiU es perdien. Això, estranyament, quasi no ha sortit en premsa.

4. QUÈ fer davant la crisi. Opcions:

Ja s'ha posat en marxa l'estudi de totes les possibilitats, que com tota solució tècnica, requereixen uns terminis i que, sempre sempre sempre, restaran condicionades a la situació meteorològica.

- Els vaixells.
L'opció dels vaixells és una solució d'emergència, que permetria portar aigua de zones excedentàries i el transport de la qual no implicaria cap agressió al medi per on passi aquesta aigua.
Aquesta opció requereix unes obres de connexió des del moll del Port de Barcelona a la xarxa d'aigua potable. S'estima que acabarien al maig, quan tinguéssim acabada la dessalinitzadora del Prat. Per tant, seria un a més a més. En el pitjor de les situacions tampoc podria donar cobertura a tota la demanda.

- Els trens.
L'oferta de RENFE de portar aigua és insuficient. Portar 4 trens al dia durant una setmana equival a un vaixell. L'encàrrec s'ha de fer amb 3 mesos d’antelació.

- Les alternatives de Zapatero i De la Vega.
La darrera setmana el Gobierno de España en funcions s'ha posicionat en contra de la captació del Segre (després en parlaré) i ha afirmat que hi opcions "mas ecológicas y económicas". Estem esperant que ens diguin quines. I mira que hem preguntat.

- La captació del Segre.
O transvasament. Personalment crec que el nom no fa la cosa. Però anem a pams.
La captació d'aigua es basa en els següents criteris:
* Només es posarà en marxa si no plou gens i mai abans de la tardor.
* La captació és puntual, no permanent. Bona prova d'això és que l'estructura per fer passar l'aigua pel túnel del Cadí serà desmuntada en acabar la situació excepcional.
* En tot moment la captació serà automàtica i programada per tal que com a màxim sigui d'1'5 metres cúbics per segon sempre i quan pel riu hi circuli un mínim de 3 metres cúbics per segon.
* El màxim que s'agafarà comporta només l'1'6% del volum d'aigua del Canal d'Urgell i es faria després de la temporada de reg. Per tant no afectaria al reg.
* Aquesta actuació depén de la voluntat política del Gobierno que, ara per ara, només diu que no a tot sense proposar res.

5. A tall de resum:

La situació climatològica excepcional requereix mesures agosarades. Les crisis, si s'aprofiten, esdevenen oportunitats i les actuacions en marxa al voltant de la captació d'aqüífers, estalvi i reaprofitament són pioneres a tota Europa.
D'aquesta situació no pot extreure's, com acabo de llegir avui a la premsa, que la Nova Cultura de l'Aigua ha fracassat. Al contrari: la Nova Cultura de l'Aigua és més necessària que mai i, si no fos per les mesures presses en aquest sentit , avui estaríem, increïblement, encara pitjor.

Una mirada perversa


Deixeu-me ser dolent. Tot plegat fa pudor. Les dades que us he donat són comprovables, reals. La gestió de la situació hídrica és excepcional, sobretot si comparem la gestió feta pels Governs convergents i l'herència rebuda.
No és casualitat. No m'ho crec. No és casualitat que com a conseqüència d'aquest episodi es reactivi la idea del transvasament del Roine, que suposaria un cop mortal a les possibilitats d'implantar altres formes de gestionar els recursos, una alternativa real al consumisme incontrolat en el que ens havíem instal·lat tots plegats des de fa tants i tants anys i que ara començàvem a reorientar.
Quins interessos hi ha al darrera de tot això?
Els grans transvasaments, els permanents i faraònics com el que proposava el PHN o el del Roine impliquen grans obres, grans inversions públiques que va a parar a les empreses constructores.
Un major consum implica majors beneficis econòmics per a les empreses subministradores.
Crec, sincerament, que ens hem equivocat com a societat. Privatitzar la gestió d'aquests serveis va ser un error i ara paguem les conseqüències en forma de pressions i xantatges.
Al voltant de tota la crisi s’instal·la, a poc a poc, un discurs ideològic molt potent:
" La natura no té límits. Si necessitem més, agafem més."
" Si aquí no hi ha aigua no és cojuntural, és estructural i per tant cal transvasar permanentment"
" Si hi ha manca d'aigua és millor comprar als regants"
"La gestió privada és millor que la pública"
etc.

Una petició

Si aquesta situació de manca excepcional de pluja s'hagués donat d’aquí un any, amb les dessalinitzadores acabades i la millora de l'eficiència més desenvolupada no estaríem parlant de crisi.
No em puc estar de demanar -perquè crec que és just, perquè crec que és necessari- que es tingui confiança en aquest Govern i en la gestió que fa en matèria d'aigua. Mai s'havia fet tant.

Un tema pendent

Algun dia caldrà parlar de què fem amb els regants ("Tenim drets històrics") i sobre la modernització del camp.

29 Comments:

At dissabte, d’abril 05, 2008 9:45:00 a. m., Blogger al said...

A mi el que em toca els ous és el tema de l'aigua per a l'ús lúdic, que no s'ha dit ni mu... en canvi comencen a dir que si reguem les plantes amb aigua potable, multa al canto...

Vale, no es poden omplir piscines olímpiques privades però... i els milions de m3 de la suma de les "petites" piscines" de les urbanitzacions? Per no parlar dels camps de golf ni dels milers de litres usats pels canons de neu a les pistes... ¿que usen aigua de la seva pròpia infraestrucura que ells mateixos han financiat? Sí, però que jo sàpiga, l'aigua no ve de fàbriques d'H2O.

Qui vulgui aigua per divertir-se, que es compri un kayak...

 
At dissabte, d’abril 05, 2008 11:23:00 a. m., Blogger Unknown said...

El que tampoc diran els governs per a ser uns bons ecologistes és que deixem de consumir massivament(ja que el garitu se n'aniria a la merda!!). I per altra banda que deixin de venir tants guiris dels collons que caguen, deixen la merda, es beuen l'aigua(i tota la cervessa que poden), ens destrueixen la costa( amb el permís obvi del governant de torn). Però llavors hi hauria més atur( i repeteixo el garitu de nou a la merda...).
És la demagogia del dia a dia. No patiu que a Montilla i companyia no els hi faltarà l'aigua per fer-se un jaccuzzi i relaxar-se.
Antidemocràtic dixit.

 
At dilluns, d’abril 07, 2008 10:15:00 a. m., Blogger Roger M. Puig said...

Està bé veure un post amb una mica de sentit constructiu sobre aquest tema.

És evident que des del departament de medi ambient no s'ha sabut mesurar bé el que venia a sobre i, com a conseqüència, no s'ha fet la política comunicativa necessària per un tema tant delicat com aquest.

Però d'aquí a lectures apocalíptiques sobre l'estat d'ICV, sobre el conseller Baltasar i sobre el devenir del projecte ecosocialista (com es pot llegir en part de la blocsfera d'ICV), hi va un bon troç.

 
At dilluns, d’abril 07, 2008 10:18:00 a. m., Blogger Roger M. Puig said...

Per cert Carles, veig que per fi dónes la cara...

 
At dilluns, d’abril 07, 2008 2:40:00 p. m., Blogger la tomaquera said...

Doncs si, malgrat no surti gaire afavorit (miracles a la Moreneta).
Respecte l'apocalipsi... crec que plou sobre mullat i la gent esta molt cremada amb algunes coses.
No es tracta només de la política comunicativa sobre la sequera, és que sobre habitatge o interior passen coses similars.
I a més esta el tema de la comunicació interna, que també té tela.

 
At dijous, d’abril 10, 2008 4:53:00 p. m., Anonymous Anònim said...

I'm completely out of what's going on... pero no he perdut el sentit estètic de la vida en pro de la revolució... payo, necesitas una barba pero ya! Honestly.
(jajajajaaaa, pero que mala soyyyyyy... la culpa es del cha-cha-cha y de la pinta que me estoy tomando)

 
At divendres, d’abril 11, 2008 4:14:00 p. m., Blogger la tomaquera said...

La culpa es de que te gustan con barba.
Pero aunque me la deje (que a veces lo hago) no arreglo mucho.

 
At divendres, d’abril 11, 2008 7:06:00 p. m., Blogger El Chusco said...

Charles, visto lo visto no me queda más que desdecirme sobre el parecido razonable que te atribuí con Miguel Bosé. Na de na. Ahora hasta pareces buena persona.

En cambio, para equilibrar el cosmos, no tengo más opción que preguntar ¿Quién se parece un huevo al cantante de Estopa?

RMP, no me lo tenga usted en cuenta, vós sabés que lo digo iocandi causa y que no hay animus iniurandi.

Ave.

 
At dimarts, d’abril 15, 2008 11:57:00 a. m., Blogger Roger M. Puig said...

Teniendo en cuenta los años de nacimiento, amigo Chusco, la pregunta debería ser la siguiente:

¿Quién se parece un huevo a RMP?

 
At dimarts, d’abril 15, 2008 6:44:00 p. m., Blogger El Chusco said...

Touché...

 
At dimarts, d’abril 15, 2008 10:52:00 p. m., Blogger la tomaquera said...

Coi... i jo intentant fer una cosa seria...
Per cert, demà, amb la nova informació sobre l'Ebre, tornarem a comentar la jugada.

 
At divendres, d’abril 18, 2008 5:47:00 p. m., Blogger Unknown said...

Per fi ha plogut!!Ara ja podem "gastar" aigua de nou!!( com la van clavar a 'Polònia'!!). Collons, com està el tema...crec que aquesta gran desconfiança en el que diuen tots provoca, acompanyat de la pressió econòmica a les classes treballadores( que ni saben que són treballadores!!!), un nou hedonisme. I viva la virgen...

"Preparan pesadas cargas muy difíciles de llevar". MATEO 23:1-12 juasjuas...

 
At diumenge, d’abril 27, 2008 3:39:00 a. m., Blogger Ramon Armengol said...

Ja parlo jo dels drets dels regants.

(Ja que tu fas publi al meu blog, jo faig al teu... ademas pq se k me kieres y no te importa)

 
At divendres, de maig 09, 2008 6:58:00 p. m., Blogger El Chusco said...

Permítame, compadre, participarle una idea que quizás pueda antojársele afortunada tanto al govern tripartit como a la taimada oposición:

Abogo por la creación de algo así como el "Cos Nacional de Zahoríes" (a ver, ¿cómo lo escribes en catalán?). Quinientos tipos y tipas pateando el monte con una rama de olivo recien tajá y el consabido péndulo. A la que el palo se ponga tieso, se marca el suelo y llamada al canto a los mossos para que vengan a hacer guardia y a naide se le ocurra agujerear na de na.

 
At dijous, d’agost 14, 2008 7:01:00 p. m., Blogger Myrna said...

ohhh al fin veo tu cara y no la del tomate!! bueno no entiendo catalán..ya lo sabes, aunque ahora vivo en cataluña... a ver si aprendo.

besos

 
At dijous, de novembre 19, 2009 1:24:00 a. m., Anonymous Anònim said...

zelo intiresno, hvala

 
At divendres, de març 05, 2010 8:12:00 p. m., Anonymous Anònim said...

Hello,
I have developed a new clean web 2.0 wordpress theme.

Has 2 colours silver and blue, has custom header(colour or image).
I am curently working on it, so if you have suggestions let me know.

You can view live demo and download from here www.getbelle.com
If you found bug reports or you have suggestions pm me.
Wish you a happing using.

many thanks to [url=http://www.usainstantpayday.com/]USAInstantPayDay.com[/url] for paying the hosting and developement of the theme

GymnLyncLer

 
At dimarts, de març 16, 2010 4:17:00 a. m., Anonymous Anònim said...

Exceptional internet site.

Low cost seo service including submissions and on-page optimization (sokmotoroptimering).
[url=http://www.smotop.se/smotopbloggen/]Sokoptimering[/url]
http://www.smotop.se/sokmotoroptimeringskonsult.html

 
At dimarts, de març 16, 2010 9:01:00 a. m., Anonymous Anònim said...

acomplia diet pillscalifornia discount pharmacy tramadol

[url=http://www.bebo.com/buylevitraonline1]buy levitra online in 24 hours[/url]

 
At dilluns, de març 29, 2010 12:31:00 p. m., Anonymous Anònim said...

sienna miller dark hair photos, [url=http://community.bonniehunt.com/forum/topics/jim-wahlberg-and-mark-wahlberg]sienna miller layer cake[/url] sienna miller sex tape
gehjfrgghh

 
At divendres, d’abril 16, 2010 4:04:00 a. m., Anonymous Anònim said...

if you guys fit to pique [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra pharmacopoeia aid of generic drugs.
you can buffet into uncover drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the demanded [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] originator on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

 
At dilluns, de maig 03, 2010 9:22:00 p. m., Anonymous Anònim said...

I developed a Starcraft II site found here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I am going to be adding many things to it, such as replays, vods, fpvods, maps, live streams, tools, esports info and much more. There is a wiki there and really could use contributors to assist. I hope you guys can register as my goal is for this web site to be one of the coolest Starcraft 2 sites online. Please register soon as there will be a tourney. If you have any feedbacl please feel free to let me know!

Thanks. Great board btw!

 
At dimecres, de juny 30, 2010 12:44:00 a. m., Anonymous Anònim said...

Predilection casinos? go over this new [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] games. pilot and wing it degrade online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also verify our novel [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] guide at http://freecasinogames2010.webs.com and replace in legitimate genially touched in the head !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino[/url] spiele place is www.ttittancasino.com , pro german gamblers, offshoot in not busy online casino bonus.

 
At divendres, de juliol 09, 2010 1:43:00 p. m., Anonymous Anònim said...

Infatuation casinos? scrutinization this advanced [url=http://www.realcazinoz.com]free casino[/url] games. advisor and contain a withstand up online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also verify our stylish [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] direct at http://freecasinogames2010.webs.com and gain actual tangled money !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino[/url] spiele neighbourhood is www.ttittancasino.com , because german gamblers, submit c be communicated past free online casino bonus.

 
At divendres, d’agost 13, 2010 5:37:00 a. m., Anonymous Anònim said...

Ooh shoot i just wrote a big comment and as soon as i hit reply it came up blank! Please tell me it worked correct? I dont want to submit it again if i don' t have to! Possibly the weblog glitced out or i am an idiot, the second option doesnt surprise me lol. thanks for a great blog!Terrific function! This is the kind of information that ought to be shared close to the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher!

 
At dimarts, d’agost 17, 2010 1:03:00 p. m., Anonymous Anònim said...

no more than rocklike pack guaranteed to away you discern countless! Our all legal intermingle of herbs and aminos is Dr. formulated and proven to upgrade replacement, ground conceptual unsure and above-board endorse your tender subject to!


[url=http://minichill.com]Energy Drink[/url]
[url=http://minichill.com]Energy Drinks[/url]
[url=http://minichill.com]Stress Relief[/url]

[url=http://minichill.com/home/index.html]facebook[/url]
[url=https://www.getreversemortgagehelp.com/]reverse mortgage marketing[/url]

[url=http://minichill.com/5%20hour%20energy.html]5 Hour Energy[/url]


[url=http://minichill.com/5%20hour%20energy.html]red bull energy[/url]
[url=http://minichill.com/lab/relaxation/index.html]Valerian Root[/url]
[url=http://minichill.com/lab/happiness/index.html]Valerian Root[/url]
[url=http://minichill.com/lab/focus/index.html]L-Theanine[/url]
[url=http://minichill.com/lab/anti-anxiety/index.htmll]GABA[/url]
[url=http://minichill.com/lab/anti-anxiety/index.htmll]Gamma Aminobutyric Acid [/url]


spoiled Julian with Grub and Cap you can well-heeled a straightforward life. I approach in the conclusive dissection, it's queer so stick into a crop up on and ry it, do it instantly!
Mini Chill? contains a familiar merge of herbs and amino acids called Relarian?, that has been proven, in published clinical trials not no greater than to not unexpectedly duel bother and tendency, but to without a apprehension discipline your zealous and be the source incline convergence! Mini Abhorrent doesn?t agent drowsiness, so whether you?re in the middle of a stressful hour at hurtle or enjoying a daylight stale with your friends, Mini Chill? is guaranteed to pick up your day.



[url=http://minichill.com/ChillRecipes.html]how to stop drinking alcohol[/url]
[url=http://routeworldbrokers.com/]Distribution business[/url]
[url=http://routeworldbrokers.com/]NY routes[/url]
[url=http://minichill.com/ChillRecipes.html]medical marijuana physician[/url]

[url=http://minichill.com/ChillRecipes.html]stop drinking alcohol[/url]

[url=http://www.finmedsys.com/]medical billing companies[/url]
[url=http://www.finmedsys.com/]medical billing company[/url]
[url=http://www.finmedsys.com/]medical billing company[/url]

[url=http://www.thestatecolumn.com/]state politics[/url]
[url=http://minichill.com/lab/relaxation/index.html]relax people[/url]

[url=http://minichill.com/lab/relaxation/index.html]relax 3[/url]
[url=http://minichill.com/ChillRecipes.html]one drink alcohol[/url]
[url=http://minichill.com/ChillRecipes.html]herb alternative[/url]

 
At dimecres, de febrer 06, 2013 12:08:00 p. m., Anonymous Anònim said...

[url=http://casodex-bicalutamide.webs.com/]Androcal
[/url] Calubloc
acheter Casodex
Praxis

 
At divendres, de març 15, 2013 8:05:00 p. m., Anonymous Anònim said...

[url=http://buy-methylprednisolone.webspawner.com/]depo medrol j code
[/url] medrol equivalent dose prednisone
buy neo medrol acne lotion uk
methylprednisolone jock itch

 
At diumenge, de maig 05, 2013 11:47:00 a. m., Blogger Myrna said...

todavía estás por algún sitio que yo desconozca? un besote.. petonet..muacks

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home