La Tomaquera

La Tomaquera no s'aguanta sola. Ves quina inutilitat de planta, que de tan domesticada ja no dóna fruït sense que li donin canya. Però ja és això. Cal cuidar i donar canya a les coses que es volen. Aquest blog no pretén més. Rajar de tot plegat sense perdre les ganes per treure'n fruït. Hi esteu convidats i convidades.

divendres, de juny 16, 2006

Apunts del Mayayo

Ahir vaig anar a una xerrada que feia l'Andreu Mayayo, historiador i professor a la UB.
El tema era el referèndum, com no? però el cert és que va estar una xerrada diferent. Una perspectiva històrica dels diferents estatuts que ha tingut Catalunya i algunes consideracions al voltant de la seva aprobació i continguts.

Us faig cinc cèntims d'algunes coses que em van agradar

- Els estatuts són cada cop més gruixuts i llargs perque l'Estat cada cop té mes competències i per tant cal legislar sobre més coses.
- Quan "Madrid" va retallar l'Estatut del 1932 i va canviar "Estat autónom per "Regió autònoma" a ningú se li va acudir dir-li al Macià que era un botifler... qué cosas...
- Al referèndum del 79, mirant els resultats per distribució territorial i fins i tot per barris, ens adonem que on més es va participar i on més es va votar a favor van ser a les zones/barris "txarnegues" i no a Osona o Sarrià, per entendre'ns.
- L'eslogan "Llibertat, Amnistia, Estatut d'Autonomia", que tant va triomfar al top ten de l'època, venia de les decissions preses a l'Assemblea de Catalunya. Només eren 3? No! Falta una més: la coordinació amb la resta de plataformes antifranquistes d'arreu de la Península (sic). El projecte catalanista sempre ha estat integrador amb Espanya.
- Per això darrer és pel que el catalanisme ha emprenyat més que el nacionalisme basc: perque a diferència d'aquest, el catalanisme polític ha pretés implicar-se en la configuració política espanyola, "hem anat a dir com calia fent les coses".
- La dreta mai ha volgut fer estatuts. Des de l'any 80 en Pujol promet re-fer l'Estatut i ara s'han apuntat per no quedar-se fora.

I acudits i facècies vàries, que és l'altre part divertida de les xerrades del Mayayo. Vaja, que el diumenge cal anar a votar que Sí.

2 Comments:

At dilluns, de juny 19, 2006 9:29:00 p. m., Blogger Alberto said...

Hola Tomaquera,

Trobo molt interessants els comentaris que fas de la xerrada del Mayayo. Jo mai l' he escoltat però ja fa temps que en José de Arimatea em parlava d' ell i ara encara m' ha picat més la curiositat.

 
At dimarts, de juny 20, 2006 9:02:00 p. m., Anonymous Anònim said...

Un amigo y yo bautizamos a Mayayo con el alias de "tirofijo", cuando eramos estudiantes de historia. La razón era que, tanto en Món Actual como en Països II, el tio las acertaba todas. Además era un apologeta del comunismo, de Il Manifesto y de Rossana Rosanda bastante acojonante :D
Por lo demás a última hora fui positiva, nunca negativa

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home