La Tomaquera

La Tomaquera no s'aguanta sola. Ves quina inutilitat de planta, que de tan domesticada ja no dóna fruït sense que li donin canya. Però ja és això. Cal cuidar i donar canya a les coses que es volen. Aquest blog no pretén més. Rajar de tot plegat sense perdre les ganes per treure'n fruït. Hi esteu convidats i convidades.

dimarts, de juny 06, 2006

Chino malo, lama bueno?

La Ser: "El Supremo ordena a la Audiencia investigar el genocidio en el Tíbet"

De tots i totes és conegut (i si no... haver fet geografia, coi!) que el Tibet és una regió de l'Himalaia que des de fa ja uns quants anys està sota domini del règim xinès. Aqui poseu els adjectius i substantius que volgueu: dictadura, repressió, règim comunista, sanguinari, etc. També és correcte, però és que ja és conegut i de vegades em canso d'afegir epítets. Sento l'aparent frivolitat.
Doncs deia que el Tibet va ser envaït per la Xina, que ha anat desmuntant una cultura mil·lenària, llengua inclosa. La immigració de població xinesa ha ajudat moltíssim a això. Si en voleu més informació, Le Monde Diplomatique acostuma a anar plé del tema.
El que no acabo de veure clar és la simpatia mundial per aquest grupet de gurús que són els Lames. Una aristocràcia religiosa que oprimia al seu poble i que vivien de l'impost revolucionari-religiós d'aquesta gent. "El tercer ojo" de T. Lobsang Rampa (un d'aquests lames, tot orgullós ell) ho explica força be.
Com a curiositat cal dir que en les creences d'aquesta gent existeix la reencarnació i que segons com et portis en aquesta vida a la següent seràs una cosa o una altra. Per tant, si ets un indigent o tens alguna malformació física vol dir que en una vida anterior has sigut mol dolentot i que, per tant, no cal ni mirar-te, perque has de pagar per les teves penes passades (i tant passades).
Així que si, els xinesos han massacrat a aquest poble, els hi han tret la llengua, l'arrelament, les tradicions, etc. Sens dubte, cal jutjar-los per això. Però que siguin els lames qui acusen... poc exemple poden donar.
De tota manera, un exemple del que el "socialisme de mercat" també acaba fent:
http://www.youtube.com/watch?v=GfAnsbjAJ0c&search=tibet
Em recorda al Xile de Pinochet (i a molts altres llocs i dies)